Hos Škoda har vi et bredt udvalg af bilmodeller der helt eller delvist kører på el.

Køb af sin første elbil kan virke stort, men det behøver ikke at være uigennemskueligt. Du skal formegentlig sætte dig ind i nogle nye termer, opladning og måske skabe nogle få nye vaner. Her på siden kan du læse mere om de overvejelser du bør gøre dig i forbindelse med køb af en elbil.

Ønsker du at vide mere om de enkelte Škoda elbil modeller eller booke en prøvetur, så er du også altid velkommen til at kontakte os med eventuelle spørgsmål. Du kan også altid besøge din lokale Škoda forhandler!

Škoda elektrificerede modeller

Hvilken elbil skal jeg købe?

Der er især to ting du skal være opmærksom på ved køb af en elbil.

Det første, hvad omhandler dine lademuligheder og det andet, hvor langt du kører til daglig.

Hvad er dine lademuligheder?

Du kan typisk oplade din elbil eller plug-in hybrid på hjemmeadressen via montering af en ladeboks, men oftest, så kan du også anvende de fleste offentlig tilgængelige ladestationer og ladestandere. Det du skal være opmærksom på, er derfor, hvor du kan oplade din kommende elbil og tjekke mulighederne for de offentlige ladestandere tæt på din bopæl eller arbejdsplads.

Hvor langt kører du til daglig?

De fleste danske bilister kan oftest køre til og fra arbejde uden at skulle oplade elbilen undervejs. Derfor, så kan de fleste bilister nøjes med at oplade bilen på f.eks. hjemmeadressen. Det man skal være opmærksom på i forhold til bilernes rækkevidde, er blandt andet kørestil, vejrforhold og bilens tilstand (f.eks. lastens vægt, brugen af funktioner som f.eks. aircondition- og varmeanlæg)

Hvad er forskellen på en elbil og en plug-in hybrid?

Begge biltyper er udstyret med batterier og kan lades op fra eksterne opladningskilder. Hvor en elbil udelukkende er udstyret med elmotorer og køre på rent el, så kan en plug-in hybrid køre på både el og benzin eller diesel.

En plug-in hybrid kan ligesom elbilen også køre udelukkende på el, men rækkevidden er oftest en del lavere end den på en elbil.

Mange (stille) kræfter

Hvor en brændstofmotor skal have det rette antal omdrejninger, før den yder optimalt, er alle kræfterne til stede hele tiden i en elmotor. Det vil sige, at eldrevne biler accelererer hurtigt, så det skal du lige være opmærksom på, når du træder på speederen. Elmotoren er også næsten lydløs, og cyklister og fodgængere kan overhøre den i bytrafikken. Men det er der også løsninger på. F.eks. afgiver Octavia Coupé plug-in hybrid, Octavia Combi plug-in hybrid, Superb plug-in hybrid, Superb Combi plug-in hybrid og Enyaq en lyd, når den kører på el ved lav hastighed, så cyklister og fodgængere bliver opmærksomme.

Brems elbilen med speederpedalen

Elmotoren har genvinding. Det vil sige, at når du slipper speederpedalen, regenererer den strøm til batteriet, og du vil opleve en nedbremsning – lidt ligesom, hvis du motorbremser i en konventionel bil. Du kan indstille, hvor meget elbilen skal genvinde – og dermed hvor markant nedbremsningen er – men generelt kan elbilen genvinde mere end plug-in-hybridbilen, fordi den har en større elmotor og et større batteri, som kan håndtere mere genvinding.

Genvinding forlænger rækkevidden på el

I praksis betyder genvindingen af energi, at når du f.eks. kører af motorvejen eller frem mod rødt lys i et lyskryds, behøver du sjældent at træde på bremsepedalen. Faktisk indretter du hurtigt dit kørselsmønster efter det og bruger sjældent bremsepedalen. Det sparer både bilens bremser og forlænger rækkevidden på el.

Hvad er forskellen på en plug-in hybrid og en hybrid?

Forskellen på en plug-in hybrid og en hybrid er blandt andet, at en hybridbil oftest ikke kan lades fra eksterne kilder og har en meget begrænset rækkevidde på rent el. En hybridbil har ofte også en meget lille elmotor, som aktiveres i korte periode, det kan f.eks. være under acceleration eller ved lave hastigheder.

En plug-in hybrid kan derimod oplades som en elbil, og kan køre på rent el over flere kilometer (hvis batteriet er fuldt opladt).

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om elbiler


Hvis du er på udkig efter en kommende elbil, så er det blandt andet vigtigt, at du overvejer hvilke opladningsmuligheder der er omkring din bobæl, hvis ikke du har mulighed for at få monteret en ladeboks på privatadressen. Derudover, så skal du også være opmærksom på dit kørselsmønster og rækkevidden på elbilen.

En elbil er kendetegnet ved, at den udelukkende køre på el med strøm fra et genopladeligt batteri. Derudover, så har elbilerne oftest én eller flere elmotorer. Denne konstruktion indebærer typisk også, at elbiler modsat traditionelle biler, er mere støjsvage – både i kabinen på vejene.